Osteoporoza należy do chorób, które charakteryzuje utrata masy kostnej. Osoby dotknięte tą przypadłością posiadają dużo słabsze kości (niż osoby zdrowe), które nie są odporne na urazy. W związku z tym czasem niegroźne kontuzje kończą się poważnymi złamaniami. Bibliografia: Abramovitz, Melissa. Osteoporosis (Diseases & Disorders). New York, [...]
Po przekroczeniu umownej granicy dojrzewania fizjologicznego komórki tkanek i narządów zaczynają (bardziej lub mniej dynamicznie) ulegać procesom starzenia. W zależności od stylu życia i pewnych uwarunkowań genetycznych procesy te mogą przebiegać w sposób niemal niezauważalny lub wręcz utrudniający życie. Źródła: García-Coronado JM, [...]
Dostosowanie godzin spożywania posiłków w ciągu dnia do swojej aktywności przysparza niektórym osobom wielu problemów. Dodatkowym utrudnieniem w dopasowaniu diety do pracy i codziennych obowiązków jest mimowolna aktywność fizyczna. Każdy, kto trenuje zarówno rekreacyjnie, jak i zawodowo i ma trudności z ustaleniem optymalnych dla siebie pór [...]
[...] LM, Pipingas A, White DJ, Gauci S, Scholey A. A Systematic Review and Meta-Analysis of B Vitamin Supplementation on Depressive Symptoms, Anxiety, and Stress: Effects on Healthy and 'At-Risk' Individuals. Nutrients. 2019 Sep 16;11(9):2232. doi: 10.3390/nu11092232. PMID: 31527485; PMCID: PMC6770181. Dawson SL, Bowe SJ, Crowe TC. A combination of [...]
Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, ukuto nawet termin "progu leucynowego" (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Ogólnie, wg ESAP, przy dawce 75 g glukozy podanej doustnie: stężenie glukozy we krwi powinno wynosić mniej niż 200 [...]
[...] sprzyja „chudnięciu”, a raczej przyrostowi masy ciała i huśtawce glikemicznej. Suplementacja wapniem może zapobiegać przyrostowi masy ciała i prawdopodobnie jest zdrowszą alternatywą dla budzącego wiele kontrowersji np. mleka. Dodatkowo wapń sprzyjał funkcjonowaniu bariery jelito-krew („uszczelniał” jelito), a jego nieszczelność jest powiązana [...]
Pełniejsza twarz to zwykle atut, ponieważ sprawia, że wyglądamy młodziej. Jednak nie zawsze jest to zgodne z naszym ideałem urody i niekiedy zastanawiamy się, co można z tym zrobić?. Oczywiście można próbować tuszować to odpowiednim makijażem, ale to raczej tylko panie mają taką możliwość. Czy da się jednak jakoś wpłynąć na szczuplejszy wygląd [...]
Witamina D łączy funkcje prekursora hormonalnego oraz reguluje metabolizm wapnia i budowę kości. Należy do najbardziej wszechstronnych witamin i często zaleca się jej codzienne stosowanie w formie suplementacji diety. Jako że wpływa na liczne obszary funkcjonowania organizmu, nie można jej łączyć m.in. z niektórymi lekami. Niezależnie od tego, czy [...]
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, poza tym, że muszą być spożywane z tłuszczami, aby się wchłonąć do organizmu, wykazują jeszcze pewne cechy wspólne i wspólne obszary oddziaływań. Przykładową parą witamin, która szczególnie często pojawia się w preparatach regulujących stan odżywienia, jest połączenie witamin D3 oraz K2. Na co pomaga witamina [...]
Gospodarka hormonalna jest skomplikowaną dziedziną wiedzy, dlatego większość informacji powielanych w sieci jest w części lub całkowicie fałszywa. Przyjrzymy się popularnym twierdzeniom, dotyczącym hormonów i redukcji tkanki tłuszczowej. W jednym artykule nie da się przedstawić wszystkich tematów, musiałem dokonać pewnej selekcji. Mit: „Niskie [...]
Hormon wzrostu należy do grupy hormonów, które wytwarzane są przez przysadkę mózgową. W okresie rozwoju człowieka odpowiada on m.in. za wzrost i rozwój szeregu tkanek. Jego największa sekrecja następuje w okresie dzieciństwa, a wraz z wiekiem zmniejsza się jego ilość, co jest zjawiskiem naturalnym. Nie spożywaj przed snem posiłków bogatych w [...]
Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. W jednym z badań u [...]
Suto zastawione stoły są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia, a święta niemal zawsze oznaczają większą pobłażliwość względem wyborów żywieniowych. Warto zdawać sobie sprawę, że już krótkotrwałe objadanie się może wiązać się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi. Okazuje się jednak, że regularne ćwiczenia mogą w znaczący sposób niwelować [...]
Czym jest kreatyna? Jest związkiem (aminokwasem), który w organizmie człowieka występuje naturalnie. Powstaje z takich aminokwasów, jak glicyna i arginina, a jej poziom w organizmie zależy od takich czynników, jak np. ilość masy mięśniowej, ilość spożywanego mięsa czy poziomu hormonów anabolicznych. Podsumowanie Kreatyna bez wątpienia jest [...]
[...] porównania autora, z pełną stanowczością można stwierdzić, że nic nie przebije nadal białek serwatkowych, które swoją biodostępnością pozostawiają resztę źródeł białek w tyle. Źródło: http://www.heraldopenaccess.us/openaccess/a-pharmacokinetic-evaluation-of-isolated-chicken-protein-as-compared-to-beef-protein-in-healthy-active-adults
Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety stosowanych przez kulturystów, zawodników sportów walki, trójboistów, kolarzy czy pływaków. Nie powinno to dziwić, gdyż ten środek wykazuje wszechstronne oddziaływanie na człowieka. Podczas ~ 10-sekundowego sprintu poziom ATP w mięśniach spada z 5,2 do 3,7 mM, a fosforanu [...]
Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]
W licznych przeprowadzonych w ostatnich latach badaniach wykazano, że podawanie berberyny prowadzi do cofnięcia się objawów zespołu metabolicznego: zmniejszenia obwodu w pasie, spadku ciśnienia krwi, obniżenia stężenia trójglicerydów i zmniejszenia całkowitego wydzielania insuliny, przy jednoczesnym zwiększeniu wrażliwości na insulinę. Co [...]
Nadciśnienie tętnicze jest w stanie zniszczyć nerki, serce, ma także wpływ na zachowanie danej osoby, może być związane z agresją. W jednym z badań ustalono, że najwyższy poziom agresji fizycznej, złości i wrogości obserwowano u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Nie chodzi nawet o rozwój cukrzycy, ryzyko rozwoju miażdżycy czy zespołu [...]